Ryggvärk? Så här kan du lösa det

De flesta upplever ryggont någon gång i livet. Lyckligtvis tar det ofta bara några dagar innan den är borta igen. Men om dina ryggsmärtor inte försvinner eller fortsätter att komma tillbaka, är det ett tecken på att din kropp inte fungerar som den ska. Se smärtan som en signal för att vidta åtgärder och förhindra att problemet blir kroniskt och svårare att behandla. Smärtstillande medel kan givetvis ge omedelbar lindring från ryggont, men de är inte en riktig lösning eftersom det inte löser orsaken till problemet.

Vanligtvis visar röntgen och MR ingen synlig skada hos personer med ryggsmärta. Smärtan har vanligtvis en funktionell orsak som måste sökas i leder och muskler. När lederna i ryggraden slutar röra sig ordentligt kan de störa nervsignalflödet mellan hjärnan och kroppen och orsaka smärta. Detta kan orsaka att dina muskler krampar och förvärrar smärtan. De flesta fall av ryggsmärta orsakas av något av följande:

Stillasittande livsstil

Att sitta under långa perioder sätter mycket press på nedre delen av ryggen. De flesta av oss sitter alldeles för länge! Se till att du tar regelbundna pauser var 25:e till 30:e minut och tränar på din fritid.

Dålig hållning

Om du sitter för mycket och för länge och dina axlar ofta är hängande ökar trycket på ryggen ytterligare. Tillsammans är detta det perfekta receptet för ryggont.

Upprepade rörelser och överbelastning från fel lyft eller böjning

Jag tror att vi alla vet hur man ska lyfta och böja ordentligt, men hur många människor gör det egentligen? Små böjningar som du gör varje dag med ryggen kan orsaka problem på lång sikt.

Olycka eller fall

Påverkan av en bilolycka eller ett hårt fall kan binda leder i ryggraden. Detta kan orsaka ryggont.

Graviditet eller övervikt

Extra vikt på buken drar ned ryggen framåt och lägger mer tryck på ryggkotorna i ryggen. Detta kan överbelasta dina muskler och leder och orsaka smärta.

Som du kan se, bygger de flesta av dessa orsaker över tiden, och de flesta av dem har att göra med vår livsstil. Detta är anledningen till att många människor får ryggont mer än en gång, och att klagomålen fortsätter att komma tillbaka. För att förhindra att detta händer är det viktigt att göra varaktiga ergonomiska förändringar på din arbetsplats, stärka specifika muskler för att stärka ryggen och slutligen: få din ryggrad kontrollerad av en naprapat i tid!

En naprapat är expert när det gäller ryggen och ser till att din ryggrad kan fungera optimalt. En naprapat kommer inte att ”behandla” eller ”bota” din ryggsmärta direkt, men om din ryggrad rör sig som den ska, kan din rygg återhämta sig bättre. På så sätt blir många av med smärtan och klagomål kan förhindras i framtiden.

Bor du Malmö och letar efter en naprapat som hjälper dig med ryggont? Kontakta oss idag!