KIROPRAKTIK UNDER GRAVIDITETEN

Under graviditeten utsätts en kvinnas kropp för både hormonella och fysiologiska förändringar. Särskilt de fysiska förändringarna är ofta förknippade med klagomål i muskelsystemen och ryggraden. Moderna kiropraktiska behandlingar kan hjälpa till. Men är det säkert att göra under graviditeten? Vi vill gå till botten med denna fråga nedan.

Hormonet relaxin säkerställer att senor, muskler och ligament hos gravida kvinnor lossnar så att bäckenet kan expandera under förlossningen. Som ett resultat blir många kvinnor lite för smidiga, vilket kan leda till ryggont. Kroppsstatiken förändras också på grund av viktökning i buken. Kroppen försöker kompensera för detta med den typiska graviditet ihåliga ryggen, vilket bland annat kan leda till ryggsmärtor. Innan vi går närmare in på vägen vill vi förutse en sak: Kiropraktik kan lätt användas under graviditeten för att lindra de beskrivna symtomen.

Vad kan kiropraktik göra under graviditet?

Nästan 75 procent av gravida kvinnor lider av smärta i nedre ryggen. De vanligaste klagomålen inkluderar:

  • Symfys smärta (smärta i könsområdet)
  • Styvhet i nacke och axlar
  • Blockerade ryggkotor
  • Spänning
  • Överbelastning av muskler, ligament och ryggraden
  • En höft vänd utåt
  • Ihålig rygg med rundad rygg av bröstkotorna.

Med hjälp av mjuka justeringar vill kiropraktik inte bara lindra akuta symtom under graviditeten. Snarare är syftet med en justering att bringa kroppen i balans och att stödja den i att hjälpa sig själv. Centrala nervsystemet och därmed kommunikationsförmågan i hela kroppen drar också nytta av att frigöra spänningar och blockeringar (subluxationer) i ryggraden och muskelområdena.

Många barnmorskor och läkare rekommenderar kiropraktikbehandling som en åtföljande behandling under graviditetens första perioder för att motverka värk i rygg och bäcken i ett tidigt skede. Dessutom bör den positiva effekten av kiropraktik på ryggraden och centrala nervsystemet främja mammans och barns välbefinnande.

Innebär amerikansk kiropraktikvård några faror för mor och barn under graviditeten?

Det finns ingen risk för mor eller barn vid behandling av gravida kvinnor! Eftersom det är skonsamt och bara sker med fingertopparna. Det bör dock säkerställas att justeringen utförs av en kiropraktor, dvs en läkare inom kiropraktik. Samma person är grundligt utbildad i en sexårig kurs och kan garantera professionell allroundbehandling.

Kan kiropraktik stödja lättare födelse?

Cirka 30 procent av kvinnorna som får kiropraktik under graviditeten upplever en snabbare och mildare födelse av sitt barn. Smärtstillande medel och medicinska ingrepp krävs också mindre ofta under förlossningen. Dessutom har speciella tekniker gjort så att barnet kan föras från svansen till huvudpositionen.

Kontakta oss som din naprapat i Malmö!