Fingerartros: när lederna gör ont

Är du störd av förkylningen? Patienter med artros reagerar ofta på väderförändringar eller förkylningar. Detta kan leda till stora begränsningar – särskilt om du har ont i händerna.

Artros i fingrarna är en av de vanligaste sjukdomarna i handen, särskilt hos kvinnor. Hormonella förändringar, särskilt efter klimakteriet, kan lossa ledbanden och försämra stabiliteten i fingrarna. På grund av denna brist på stöd är lederna ofta kraftigt stressade, vilket kan leda till mekaniskt slitage och överansträngning. Speciellt hos personer som inte är fysiskt aktiva kan feljusteringar eller dålig hållning uppstå, vilket främjar utvecklingen av artros i fingrarna. Sjukdomen kan också vara ärftlig.

Symtom i fingrarna

Artros är ofta märkbar genom förlust av styrka och alltmer svår smärta – särskilt när handen är knuten eller när fingrarna är mycket krävande. Att skriva kan också vara svårt. Ytterligare symtom är domningar i fingertopparna, känslighet för kyla och väder och vid en senare tidpunkt, när artros redan har utvecklats, smärta i handen i vila. Fingrarna visar ofta knutar eller krökningar som påverkar ändförbandet (litet och pekfinger) och fingrets mittfog. Artros i tummen, förekommer också mycket ofta vilket kan leda till en avsevärd begränsning på grund av tummen. Vid polyartros påverkas olika fingerfogar samtidigt.

Åtgärder för fingerartros

Även om artros inte kan botas finns det olika åtgärder som kan lindra dess biverkningar. Särskilda bandage hjälper till i vardagen. Rätt hållning när du arbetar på datorn är lika viktigt. Det finns stödkuddar för detta ändamål. Inflammatoriska processer och smärta kan medicineras med medicinsk expertis.

Experter är övertygade om att vår mat har ett stort inflytande på artros. En balanserad diet med låg kött rekommenderas med högt innehåll av omega-3-fettsyror. Att upprätthålla rörlighet är också en viktig faktor. För att göra detta kan din fysioterapeut sätta ihop specifika övningar som saktar tillståndets försämring.

Kirurgi bör endast vara den sista utväg om naprapat inte ger önskat resultat. En sådan intervention kan minska eller till och med eliminera smärtan, men problem med fingerrörlighet kan uppstå efteråt.